20 Αυγ 2008

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D3%F0%E9%ED%F4%DC%EB%E1%F2&a=&id=14875864 Ευρωπροσφυγή από τους χωρισμένους πατέρες

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
Θερμό φθινόπωρο επιφυλάσσουν στην Πολιτεία οι διαζευγμένοι πατέρες και την επικρίνουν «για αφερεγγυότητα στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων» στα θέματα της γονικής μέριμνας και επικοινωνίας που διεκδικούν να έχουν με τα παιδιά τους.
Σαράντα τρεις από αυτούς θα προσφύγουν για τα αιτήματά τους στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, μεταξύ αυτών 5 μεγαλοδικηγόροι, δύο γνωστοί ηθοποιοί και ένας τραγουδιστής, πρώην πρύτανης και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.
Τις προθέσεις τους γνωστοποίησε ο Νικ Σπιτάλας, υπεύθυνος της ΜΚΟ «Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια», ο οποίος, όπως μας είπε ακόμη και στην αργία του 15αύγουστου έτρεχε στο αυτόφωρο για να έχει επικοινωνία με το παιδί του! «Εχουμε φτάσει στα όριά μας, δήλωσε, λόγω της απαξιωτικής συμπεριφοράς της κοινωνίας και των ελληνικών δικαστηρίων.
Οι υποσχέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και εφαρμογή της συνεπιμέλειας στα παιδιά, παραμένουν γράμμα κενό, όπως και οι κοινωνικές υπηρεσίες». Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά στις διακοπές προσαρμόζονται στο περιβάλλον του ενός γονέα και δεν επιθυμούν επιστροφή στον άλλον, ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη αντιδικία με δικαστικούς αγώνες.
Οι γονείς πιστεύουν πως αν δεν παραδώσουν το παιδί (παραβίαση δικαστικής απόφασης), θα εκδικηθούν τον άλλον γονέα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούν στο παιδί τρομερά ψυχολογικά προβλήματα.
Σχεδόν όλα τα περιστατικά παρουσιάζουν τη μητέρα να μην επιτρέπει επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα. Η δικαστηριακή πρακτική επιδίδει "επικοινωνία" στον πατέρα με το σταγονόμετρο σαν να πρόκειται για ωράριο φυλακών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ένταση της διαμάχης».
Ο κ. Σπιτάλας επικαλέστηκε τρεις πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίων, με τις οποίες αποδόθηκε και πάλι η γονική μέριμνα στη μητέρα (αλκοολική στη Θεσσαλονίκη, αδιάφορη στο Αγρίνιο, ναρκομανής στην Ημαθία), που τους είχε αφαιρεθεί προ ετών, για να τονίσει ότι με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιδιωχθεί δικαίωση του αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών των διαζευγμένων.
Ο ίδιος παρέπεμψε σε δύο αποφάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου, που δικαίωσαν ανάλογες προσφυγές.
Αφορούν καταδίκη της χώρας μας για καθυστέρηση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και καταδίκη του Βελγίου για στέρηση της επικοινωνίας των παιδιών με τους Ιταλούς πατεράδες τους από τις Βελγίδες μητέρες τους. Το Βέλγιο υποχρεώθηκε μάλιστα να καταβάλει 35.000 ευρώ σε κάθε πατέρα.
Για το θέμα ζητήσαμε την άποψη της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρώτης προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η οποία ζήτησε να ενεργοποιηθεί το σύστημα ακρόασης των παιδιών από τους δικαστές.
Ως προς το νομικό σκέλος, παρέπεμψε στην απόφαση της Επιτροπής (16.7.2008) με αφορμή το σχέδιο νόμου που αφορά «Μεταρρυθμίσεις για την Οικογένεια, το Παιδί και την Κοινωνία», ενώ ζήτησε και απάλειψη του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρεται και στη γονική μέριμνα.
Το Α' κεφάλαιο του νομοσχεδίου αφορά τους ομοφυλόφιλους, το Β' την τροποποίηση διατάξεων του Αστικού Κώδικα για την υιοθεσία, το διαζύγιο, το επώνυμο των συζύγων και τη γονική μέριμνα.
Η ΕΕΔΑ εκτιμά ότι «η γονική μέριμνα πρέπει να ασκείται από κοινού από τους γονείς και μετά τη λύση ή ακύρωση ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, πάντα με γνώμονα την προστασία του συμφέροντος του παιδιού, που επιβάλλουν το Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 1) και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (άρθρο 3).
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ακόμη και το δικαίωμα των γονέων που δεν εκπληρώνουν τη θεμελιώδη υποχρέωση καταβολής διατροφής σε ό,τι αφορά σημαντικές πτυχές της ζωής του παιδιού τους.
Επίσης, ζητεί συνυπευθυνότητα και μεγαλύτερη ωριμότητα από τους γονείς και από την Πολιτεία (το υπουργείο Δικαιοσύνης) η οποία οφείλει να μην αποδέχεται να γίνονται αντικείμενο πειραματισμού τα παιδιά των διαζευγμένων. *

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΙΝΝΑ (ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΩ)
Με αφορμή την υπόθεση της «εξαφάνισης» της μικρής Ζαχαρένιας Χανζηνικολάου μαζί με τον πατέρα της και την μετέπειτα επιστολή του κ. Σέργιου Χανζηνικολάου θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής :
Στην ελληνική νομοθεσία από το 1983 υπάρχει ισότητα μεταξύ των 2 φύλων . Δυστυχώς όμως σε ένα διαζύγιο γονέων με ανήλικα παιδιά επικρατεί το εθιμικό δίκαιο και υποχρεώνεται ο πατέρας να περιορίσει την επαφή του με τα τέκνα του σε «χρόνο επικοινωνίας» μαζί τους χωρίς να έχει την δυνατότητα πέρα από το χρόνο αυτό να βοηθήσει στην διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση της προσωπικότητας τους . Και το κυριότερο υποχρεώνεται να τηρήσει το ωράριο και το χρόνο αυτό ειδάλλως θα καταδικαστεί η πράξη του ως «αρπαγή ανηλίκου».
Γνωρίζουμε πολλούς πατεράδες που έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και απελπισίας από την συνεχιζόμενη κατάσταση του περιορισμού τους ως προς την επαφή τους με τα παιδιά τους .Φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι ¨δεν περίμεναν με τίποτα ο χωρισμός τους από την σύντροφο τους θα τους υποχρέωνε να χωρίσουν και με τα ίδια τους τα παιδιά¨ . Και κυρίως τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά όπου στην κυριολεξία υποχρεώνονται να περιορίσουν την επικοινωνία τους με τον ένα γονέα (αυτόν που δεν έχει την επιμέλεια) με καταστροφικές συνέπειες στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους .Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραβατικότητα και η επιθετικότητα των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία του ενός γονέα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι των παιδιών που μεγαλώνουν και με τους 2 γονείς.
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη που οι αποφάσεις των δικαστηρίων επιτρέπουν την κοινή επιμέλεια όπου είναι εφικτό (εφόσον μπορούν και οι 2 γονείς και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίων του ενός ή του άλλου ) έχουν περιορίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες . Αλλά κυρίως δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους 2 γονείς και να μην τους είναι τόσος επώδυνος ο χωρισμός των δυο πιο αγαπητών προσώπων τους: της μητέρας και του πατέρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: