20 Αυγ 2008

ΑΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΚΩ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ

Νικος Κιννας
Τρίτη, 19 Αύγουστος 2008, 6:36

Με αφορμή την υπόθεση της «εξαφάνισης» της μικρής Ζαχαρένιας Χανζηνικολάου μαζί με τον πατέρα της και την μετέπειτα επιστολή του κ. Σέργιου Χανζηνικολάου θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής :
Στην ελληνική νομοθεσία από το 1983 υπάρχει ισότητα μεταξύ των 2 φύλων . Δυστυχώς όμως σε ένα διαζύγιο γονέων με ανήλικα παιδιά επικρατεί το εθιμικό δίκαιο και υποχρεώνεται ο πατέρας να περιορίσει την επαφή του με τα τέκνα του σε «χρόνο επικοινωνίας» μαζί τους χωρίς να έχει την δυνατότητα πέρα από το χρόνο αυτό να βοηθήσει στην διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση της προσωπικότητας τους . Και το κυριότερο υποχρεώνεται να τηρήσει το ωράριο και το χρόνο αυτό ειδάλλως θα καταδικαστεί η πράξη του ως «αρπαγή ανηλίκου».
Γνωρίζουμε πολλούς πατεράδες που έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και απελπισίας από την συνεχιζόμενη κατάσταση του περιορισμού τους ως προς την επαφή τους με τα παιδιά τους .Φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι ¨δεν περίμεναν με τίποτα ο χωρισμός τους από την σύντροφο τους θα τους υποχρέωνε να χωρίσουν και με τα ίδια τους τα παιδιά¨ . Και κυρίως τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά όπου στην κυριολεξία υποχρεώνονται να περιορίσουν την επικοινωνία τους με τον ένα γονέα (αυτόν που δεν έχει την επιμέλεια) με καταστροφικές συνέπειες στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους .Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραβατικότητα και η επιθετικότητα των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς την παρουσία του ενός γονέα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι των παιδιών που μεγαλώνουν και με τους 2 γονείς.
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη που οι αποφάσεις των δικαστηρίων επιτρέπουν την κοινή επιμέλεια όπου είναι εφικτό (εφόσον μπορούν και οι 2 γονείς και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίων του ενός ή του άλλου ) έχουν περιορίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες . Αλλά κυρίως δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους 2 γονείς και να μην τους είναι τόσος επώδυνος ο χωρισμός των δυο πιο αγαπητών προσώπων τους: της μητέρας και του πατέρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: