16 Ιουλ 2013

Γάμος-Διαζύγιο από τον Φ. Ενγκελς

ΓΑΜΟΣ
-----------
«…..Αν είναι ηθικός μονάχα ο γάμος που βασίζεται στην αγάπη, το ίδιο παραμένει ηθικός μονάχα ο γάμος όπου εξακολουθεί να υπάρχει η αγάπη. Η διάρκεια όμως του ατομικού έρωτα διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο,ιδίως στους άντρες,κι’ ένα ουσιαστικό σταμάτημα της έλξης ή το παραμέρισμά της από μια φλογερή αγάπη κάνει ευεργετικό το χωρισμό, τόσο για τα δύο μέρη ,όσο και για την κοινωνία. Πρέπει μόνο ν’ απαλλαγούν οι άνθρωποι από την ανάγκη να τσαλαβουτάνε μέσα από την άχρηστη λάσπη μιας δίκης διαζυγίου.

Αυτό λοιπόν που μπορούμε σήμερα να υποθέσουμε γιά τη ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων ύστερα από το επικείμενο σάρωμα της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, έχει κυρίως αρνητικό χαρακτήρα, περιορίζεται συνήθως σε ό,τι πρόκειται να λείψει. Τι θα προστεθεί όμως ? Αυτό θα κριθεί, όταν αντρωθεί μια νέα γενιά, μια γενιά από άντρες, που ποτέ στη ζωή τους δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη ν’αγοράσουν με λεφτά ή με άλλα κοινωνικά μέσα το δόσιμο μιας γυναίκας, και μια γενιά από γυναίκες, που ποτέ δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να δοθούν σ’έναν άντρα για κανένα άλλο λόγο εκτός από την αληθινή αγάπη, ούτε ν’ αρνηθούν το δόσιμο στον αγαπημένο τους από το φόβο μπρος στις οικονομικές συνέπειες. ‘Όταν θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, θα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που πιστεύουμε σήμερα ότι θα πρέπει να κάνουν. Θα φτιάξουν τη δική τους ζωή και τη δική τους αντίστοιχη κοινή γνώμη για τις πράξεις του καθενός και – τελεία και παύλα.-…..»

[απόσπασμα από το βιβλίο του Φρίντριχ ‘Ενγκελς « Η καταγωγή της οικογένειας , της ατομικής ιδιοκτησίας & του κράτους» που έγραψε το 1884 [πρωτότυπος τιτλος: « Friedrich Engels, Der Ursprung der Familie, des Privateigentums und des Staas”],
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, Αθήνα 1997 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: