2 Ιουλ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-7-08

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Χθες, 1 Ιουλίου 2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και ατόμων, στο Δημαρχείο Βέροιας, με πρωτοβουλία του Δήμου, για την ίδρυση φορέα και χώρου για την κακοποιημένη γυναίκα. Πενήντα περίπου άτομα παρευρέθηκαν.

Ο ΣΥΓΑΠΑ ήταν παρών με δέκα περίπου άτομα, ευαισθητοποιημένους πολίτες και μέλη (άνδρες-γυναίκες).

Από την αρχή της εισήγησης, παρασταθήκαμε, δηλώνοντας την ανησυχία μας για την ενδο-οικογενειακή βία και την κακοποίηση, προσφέραμε την εμπειρία μας (επιστημονική και πρακτική από τα 23.000 άτομα που έχουν ζητήσει τη βοήθειά μας) αλλά χαρακτηρίσαμε ρατσιστική την εντύπωση που δίδεται ότι η βία προέρχεται μόνο από τον άνδρα. Οι αριθμοί τους οποίους επικαλέστηκε ο υπεύθυνος του Δήμου (500 γυναίκες) δεν μπορεί να αποτελέσουν από μόνοι τους οτι μόνο κακοποίηση γυναικών υπάρχει διότι ποτέ κανείς δεν μελέτησε τα θύματα-άνδρες της ενδο-οικογενειακής βίας.

Τα στοιχεία που μας δίνουν από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, διακεκριμένοι επιστήμονες είναι συνταρακτικά και αποδεικνύουν οτι η βία όπως και η ισότητα δεν έχουν φύλο. Αποτελούν ανθρώπινο γνώρισμα και χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητηθεί με κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγους, κτλ. Το ίδιο και στα δικαστήρια, 92% των γυναικών για να πάρουν διαζύγιο, δηλώνουν μέσω δικογράφων οτι έχουν κακοποιηθεί και στη συνέχεια αποδεικνύεται το ψεύδος αλλά είναι αργά διότι η απόδοση δικαιοσύνης είναι αργή και τα παιδιά (ως λήπτες της βίας) έχουν ήδη δοθεί στη μητέρα μέσω επιμέλειας. Έτσι, ένα εκατομμύριο παιδιά διαζυγίων έχουν υποστεί βία και κατοικούν με τον θύτη, ελλείψει κοινωνικών υπηρεσιών και δομών που θα ερευνήσουν.

Είναι συνεπώς τόσο μεγάλος ο αριθμός των παιδιών των διαζυγίων αλλά και αυτός των προβληματικών οικογενειών που θα πρέπει να προστατεύσει η Πολιτεία και οι φορείς. Αυτό πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Βέβαια, είναι γνωστό οτι σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν κονδύλια που διακινούνται για τη βία κατά των γυναικών διεθνώς και για την προστασία αυτών του τρίτου κόσμου αλλά βλέπουμε να διατίθενται στην Ευρώπη (βλέπε σποτ στη τηλεόραση, κτλ) και αυτά τα επικαρπώνονται διάφοροι 'δημιουργώντας' πρόβλημα για την εκταμίευση αυτών των πόρων.

Αυτό φέρνει σε αντιπαλότητα τα ζευγάρια και οι καιροσκόποι και 'μεσολαβητές' εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες αδυναμίες. Πολλές μελέτες από το εξωτερικό είναι στη διάθεσή σας για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά. Ας μη ξεχνάμε οτι προ τριετίας, το σπίτι της κακοποιημένης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη είχε δύο μόνο περιστατικά αλλά το σπίτι του κακοποιημένου άνδρα στην Αθήνα είχε πέρυσι τριάντα πέντε.

Στην πόλη μας καθημερινά εδώ και χρόνια παρατηρείται κακοποίηση και άσκηση βίας τόσο από ανήλικους όσο και από γονείς που εκθέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ας δούμε λοιπόν την κακοποίηση ως ένα συνολικό φαινόμενο για την προστασία της οικογένειας και των παιδιών. Προτείνουμε λοιπόν να γίνουν όλες οι οργανώσεις προστάτες του παιδιού.

Σημειώνεται ότι η συμπεριφορά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Τσαπαρόπουλου Πέτρου ο οποίος συντόνιζε την συνάντηση ήταν απαράδεχτη με τον τρόπο που ήθελε να επιβάλει μια συγκεκριμένη άποψη, με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στα μέλη μας και με την βίαιη αρπαγή από τον εικονολήπτη της βιντεοκασέτας.

Ο διαπληκτισμός μεταξύ της κυρίας Μαρασλή ( υπεύθυνη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ) και του κυρίου Χατζηαθανασίου ( δημοτικού σύμβουλου) αποδεικνύει το χάος που επικρατεί επάνω στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: