22 Φεβ 2008

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ - ΒΟΥΛΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης –ΠΑΣΟΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6814/21-02-08

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

κ. Σ. Χατζηγάκη

Θέμα: Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Κύριε Υπουργέ,

Με την 29/01/08 απάντησή σας προς τον συνάδελφο κ. Γιάννη Σκουλά, σημειώνετε ότι με το νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιδιώκεται η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Μάλιστα με δημόσια δήλωσή σας αναφέρατε ότι αυτό θα είχε επιτευχθεί τέλος Νοεμβρίου 2007.

Δυστυχώς με την παραπάνω απάντησή σας επαναφέρετε και πάλι το πρόβλημα στους διαζευγμένους εφόσον σε τρία διαφορετικά σημεία λέτε ρητά ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία των γονέων και μάλιστα της μητέρας. Δηλαδή δεν λαμβάνετε υπόψη το τεκμήριο της ισότητας. Η Πολιτεία αντί να λύνει το ζήτημα, το επαναφέρει στο ζευγάρι το οποίο είναι ήδη σε σύγκρουση. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι επιστημονικές έρευνες (Καναδάς, ΗΠΑ, Ευρώπη) όπως και αυτές του ΣΥΓΑΠΑ (Σύλλογος για την Ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια) αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη ύπαρξης ειδικών υπηρεσιών στα δικαστήρια, εξειδικευμένων δικαστών-ψυχολόγων-παιδοψυχιάτρων και ειδικών οικογενειακών δικαστηρίων.

Επίσης, δεν σας απασχολεί το παιδοκεντρικό σύστημα στο οικογενειακό δίκαιο για το συμφέρον και την προστασία των παιδιών, που είναι ένα εκατομμύριο περίπου. Το πρόβλημα τιμωρίας του γονέα που στερεί την επικοινωνία των παιδιών με τον άλλο γονέα με απρόβλεπτες και τραγικές συνέπειες (PAS Parental Alienation Syndrome) και η αναγκαστική άμεση εκτέλεση των αποφάσεων (κυρίως αλλαγής κατοικίας) όταν δεν συμφωνούν οι γονείς μεταξύ τους θα πρέπει να ορισθούν ρητά και διά του Νόμου. Η εναλλασσόμενη κατοικία ως κύριο μέρος της συνεπιμέλειας έχει καθιερωθεί σχεδόν σε όλες τις προοδευμένες χώρες, όπως επίσης και η δυνατότητα ίσων δικαιωμάτων του πατέρα σε περίπτωση παιδιών εκτός γάμου δίχως όρους, όπως και στα έγγαμα ζευγάρια.

Επιπλέον, θα πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη, με την οποία να ρυθμίζεται σταθερή διατροφή μια φορά, χωρίς να χρειάζονται συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια και να αναπροσαρμόζεται αυτόματα σύμφωνα με τον ετήσιο πληθωρισμό.

Τέλος, κρίνεται σημαντικό να προβλέπεται διάταξη για τον θεσμό του διαμεσολαβητή. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ορίζεται από το νόμο αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση που συνεργάζεται με τα δικαστήρια και αποτελεί το πρώτο βήμα πριν την προσφυγή στον δικαστή.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις, που στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και να αποσυμφορήσουν τα δικαστήρια, θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ.

Επειδή παραμένουν επί μέρους σημαντικά ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην εισαγωγή των συγκεκριμένων ζητημάτων και εάν προτίθεστε να αποδεχθείτε τον ΣΥΓΑΠΑ ως συμβουλευτικό φορέα.

Αθήνα, 21-02-08 Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μαγκριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: