5 Νοε 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑ ( 18-06-2006 )

ΒΕΡΟΙΑ 18-6-06



ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑ ( 18-06-2006 )



«Η ακούσια απουσία του πατέρα στο διαζύγιο,

επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των παιδιών.

Ηθική και οικογενειακή παράμετρος»

Μητροπολίτης Βέροιας - Νάουσας - Καμπανίας Παντελεήμονας, " γάμος-διαζύγιο και εκκλησία"

Δραμιλαράκη Μαρία, παιδοψυχίατρος, "Οι περιπετειες της πατρικης λειτουργιας"

Παπαδόπουλος Θεόφιλος, δικηγορος Αρείου Πάγου, "Το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα. Περιπτώσεις Ημαθίας."

Σπιτάλας Νίκος, καθηγητής, "Σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης- P.A.S."

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο θεσμός του γάμου αποτελεί οργάνωση της πιο μικρής κοινωνικής ομάδας ανθρώπων.

Ότι σχετίζεται με την προοπτική ή την αποδυνάμωση της ή την διάλυση της, μεταφέρεται και επηρεάζει άμεσα όλη τη δομή της κοινωνίας αλλά και της συγκρότησης του κράτους.

Προβάλλονται έτσι τα ήθη και οι θεσμοί του.

Το 1983 άλλαξε η νομική διαδικασία των διαζυγίων στην Ελλάδα, αλλά και το 2006 προστέθηκαν Νόμοι που αφορούν στην οικογένεια.

Την τελευταία εικοσαετία αυξήθηκε τρομακτικά ο αριθμός των διαζυγίων και αυτά εκδίδονται σύμφωνα με την νοοτροπία του ΄60. Η επιμέλεια των παιδιών δίδεται αποκλειστικά στη μητέρα, η οποία θεωρείται το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να αναθρέψει ένα παιδί. Δηλαδή δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη ότι η μητέρα-γυναίκα σήμερα χειραφετήθηκε και αναθέτει η ίδια τη μέριμνα στους συγγενείς ή άλλες βοηθούς.

Στην περιοχή Ημαθίας μόνο σε περιπτώσεις αποδοχής από την μητέρα δόθηκε επιμέλεια στον πατέρα τα τελευταία έτη.

Η πατρική προσέγγιση είναι ακόμη μακριά από την αντίληψη της κοινωνίας παρόλο που υπήρξε ραγδαία μεταβολή και ο πατέρας τώρα ασχολείται πάρα πολύ με την οικογένεια, τα παιδιά και το σπίτι.

Σ’ αυτό συνέβαλε και η επαφή με την νοοτροπία του εξωτερικού.

Αποτέλεσμα αυτής της ‘αυταρχικής’ και μονοδιάστατης νοοτροπίας, είναι να δίδεται ελάχιστη ‘επικοινωνία’ με τον πατέρα μετά το διαζύγιο αγνοώντας παντελώς ότι αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Η καθημερινή μόνο επικοινωνία δίνει το πρότυπο των γονέων για την ομαλή-ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Πάρα πολλές φορές, στην Ελλάδα, δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μια απέχθεια από το παιδί προς τον πατέρα δίχως κανένα λόγο. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης ( PAS parental alienation syndrome) και δημιουργείται από την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ γονέων υπό διάσταση και τροφοδοτείται από την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ γονέων υπό διάσταση και τροφοδοτείται με συκοφαντική δυσφήμιση προς τον πατέρα, από το περιβάλλον της μητέρας η οποία εν τω μεταξύ έχει την απόλυτη εξουσία επί του παιδιού ως κατέχοντας την αποκλειστική επιμέλεια. Αυτό έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην πρόοδο των παιδιών που μεγαλώνουν με ένα αρνητικό πρότυπο για τον πατέρα τους. Συνεπώς η αποκλειστική επιμέλεια από ένα γονέα πρέπει να καταργηθεί νομικά.








Δεν υπάρχουν σχόλια: