2 Ιαν 2013

Σχετικά με τη γυναίκα

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ Τι "κρύβουν" τα ονόματα των θυληκών θεών


Oι Αρχαίοι Έλληνες δεν ονόμαζαν ποτέ τίποτα στην τύχη, έτσι και στους θεούς τους που για αυτούς συμβόλιζαν τις εκφάνσεις και τις αρετές που περιέχει η μία και μοναδική Θεία Ουσία έδιναν τις κατάλληλες ονομασίες οι οποίες ήταν στην κυριολεξία πνευματικοί κώδικες.
Ήρα: Γιά το όνομα τής σεπτής Βασίλισσας των Θεών δύο είναι οι σοβαρότερες ετυμολογικές εκδοχές. Είτε προέρχεται από την δασυνόμενη λέξη «ώρα», η οποία πρωτίστως υποδηλώνει την «χρονική περίοδο», είτε από την επίσης δασυνόμενη λέξη «ήρως», που σημαίνει «ήρωας», οπότε Ήρα είναι είτε η χρονική περίοδος είτε η ηρωίδα. Το όνομα απαντά και ως Ήρη ή Ηρώ.
Αθηνά: Η ετυμολόγηση τού πανάρχαιου ονόματος τής Παρθένου Αθηνάς έχει γνωρίσει διάφορες απόπειρες.
Εδώ παρατίθεται προς κρίση η γνώμη τού υπογράφοντα. Το όνομα προέρχεται από το στερητικό...«α-» και την λέξη «θήνιον», η οποία, κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο, σημαίνει «γάλα», οπότε Αθηνά είναι «εκείνη που δεν έλαβε γάλα», «εκείνη που δεν θήλασε», υπονοώντας σαφώς την γέννηση τής Θεάς από την κεφαλή τού Δία, απ’ όπου η Αθηνά εξήλθε πάνοπλη και ετοιμοπόλεμη.
Άρτεμις: Το όνομα τής Αειπαρθένου Αρτέμιδος προέρχεται από το επίθετο «αρτεμής», δηλαδή «σώος, ακέραιος, υγιής», το οποίο, με την σειρά του, συντίθεται από τις λέξεις «άρτιος» (τέλειος, πλήρης) και «τέμνω» (κόβω, τεμαχίζω). Άρτεμις, λοιπόν, είναι η σώα, η ακέραια, η υγιής. Στην κλασική ελληνική γλώσσα, το όνομα κλίνεται «η Άρτεμις, τής Αρτέμιδος», με κλητική «Άρτεμις», ενώ στην νέα ελληνική υπάρχουν δύο τρόποι: είτε «η Άρτεμη, τής Άρτεμης», με κλιτική «Άρτεμη», είτε «η Άρτεμις, τής Αρτέμιδας», με κλιτική «Άρτεμις».
Δήμητρα: Το όνομα τής καρποφόρου Θεάς τής γονιμότητας προέρχεται από τις λέξεις «δα» ή «δη» και «μήτηρ». Η πρώτη σημαίνει «γη» και η δεύτερη «μητέρα», άρα Δήμητρα είναι η Μητέρα Γη. Το αρσενικό όνομα Δημήτριος σημαίνει «εκείνον που ανήκει στην Δήμητρα», «εκείνον που είναι τής Δήμητρας».
Εστία: Το όνομα τής σεμνής Εστίας προέρχεται είτε από το ρήμα «έζομαι», που σημαίνει «καθίζω τον εαυτό μου, διαμένω», οπότε Εστία είναι η διαμονή, είτε από το ρήμα «ίστημι», δηλαδή «στήνω, ιδρύω, ανεγείρω», οπότε Εστία είναι η κατοικία. Ο σημερινός όρος «εστία» συμπεριλαμβάνει αμφότερες τις έννοιες.
Αφροδίτη: Το όνομα τής ερωτικής Θεάς προέρχεται από την λέξη «αφρός» και το ρήμα «δίω» (φεύγω, απομακρύνομαι ταχέως), άρα Αφροδίτη είναι «εκείνη που φεύγει μέσα από τον αφρό».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ετυμολόγηση τού ονόματος από τον παράλληλο τύπο «Αβροδίτη», ο οποίος σημαίνει «αβροδίαιτη», δηλαδή «εκείνη που διάγει βίο τρυφηλό».
Με πληροφορίες από το wwwaristofanis
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr http://spirosiliadis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3157.html  
Αναπαραγωγή από: Τσούσκα Φλώρινας 

ΣΧΕΣΗ ΜΑΝΑΣ - ΚΟΡΗΣ

Της Δημοσιογράφου Κατερίνας Ράγιου
Αγαπητέ αναγνώστη το θέμα που θα θίξουμε είναι η σχέση μάνας- κόρης. Είναι η ποιο σημαντική σχέση στην ζωή ενός ανθρώπου η σχέση που έχει με την μητέρα του. Με βάση αυτή την σχέση διαμορφώνετε ο χαρακτήρας μιας κοπέλας, οι απόψεις της και γενικά η οπτική ματιά που βλέπει την ζωή της. Η  μανά είναι το πρώτο άτομο στη ζωή μας, εκείνο που μας φροντίζει και φέρει την ευθύνη μας. Μερικοί λένε ότι ο ομφάλιος λώρος δεν κόβετε όταν γεννιόμαστε αλλά όταν πεθαίνει η μάνα. Υπάρχουν όμως πολλά είδη σχέσεων ανάμεσα σε μια μάνα και την κόρη της.
Ας τα δούμε ένα ένα ,υπάρχει η σχέση αντιζηλίας ανάμεσα τους. Είναι συνήθης φαινόμενο, ειδικά όταν η κόρη βρίσκετε στην εφηβεία. Εκεί θέλει να προσπαθήσει να αποδείξει στον εαυτό της ότι είναι καλύτερη από τον άνθρωπο που την έφερε στη ζωή, θέλει να δείξει ότι δεν έχει τα ίδια ελαττώματα και τις ίδιες παραξενιές. Εδώ και βέβαια έχει και η μητέρα την ευθύνη διότι εάν υπήρξε μια μητέρα σκληρή, χωρίς επικοινωνία με τον κόρη της ,μόνη της έχει καταστρέψει την σχέση τους. Μια σχέση ανάμεσα σε δυο άτομα κτίζεται με τα χρόνια και όχι σε χρονικές περιόδους, πόσο μάλλον αυτή η σχέση που η βάση της είναι η παιδική ηλικία .
Υπάρχει η σχέση αλιλοπροστασειας που είναι και η ποιο σωστή. Η μητέρα έχει διαμορφώσει ένα κλίμα κατανόησης και υποστήριξης ως προς το παιδί της. Βάζει ως προταιρεοτητητα της το παιδί της και ύστερα τον εαυτό της η τον οποιοιδήποτε άλλον. Έτσι την ανάλογη συμπεριφορά δέχεται από την κόρη της, μια σχέση ήσυχη με τις εντάσεις της φυσικά διότι ποτέ δεν λείπουν αλλά πάνω απ όλα με αρμονία. Σε αυτές τις σχέσεις ότι δίνεις στο παιδί σου αυτό έχεις και ως αντάλλαγμα.                  
Το εντελώς διαφορετικό και κακό για μια σχέση είναι η μάνα να πιέζει την κόρη να της μοιάσει να της προκαθορίζει το μέλλον. Όπως θα γίνεις σαν εμένα δικηγόρος(το επάγγελμα επιλέχτηκε τυχαία) η θα μου μοιάσεις υιοθετώντας  αυτό το στυλ. Όσο απίστευτο και αν φαίνετε υπάρχουν και αυτές οι μανάδες που με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν κομπλεξικό άνθρωπο που θα έχει μέτρο σύγκρισης τη μαμά του. Μια παρεμφερή σχέση είναι αυτή της σύγκρισης, είδες τι έκανε η ξαδέλφη σου, εσύ δεν είσαι έξυπνη να το κάνεις. Και τέτοιου είδους συμπεριφορές που μόνο σχέση μάνας με κόρη δεν θυμίζει.
Επίσης υπάρχει σχέση υπερπροστασίας που η μάνα θέλει να ξέρει τα πάντα για την κόρη της και η κόρη της δεν κάνει ούτε στιγμή χωρίς τη μητέρα της. Αυτό το δέσιμο δεν θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο, διότι κάποια στιγμή η μια θα αποχωριστεί την άλλη, είτε γιατί θα παντρευτεί η κόρη ,είτε γιατί θα έρθει το φυσικό επόμενο ο θάνατος. Στην ουσία εδώ και οι δυο γυναίκες είναι άβουλες και προσπαθεί η μια να μην το δείξει στην άλλη.
Τελικά υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων ανάμεσα στη μάνα με την κόρη η οποίες δεν είναι όλες σωστές και ούτε είναι εύκολο για μια μάνα να κτίζει μια τόσο δύσκολη σχέση αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση να αποκτήσει γερές βάσεις από την μικρή και ευαίσθητη ηλικίας ενός κοριτσιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πολλές αντιδράσεις στην εφηβεία και να υπάρχει για ολόκληρη  ζωή μια σωστή, αρμονική σχέση που θα στηρίζετε στο σεβασμό. Γιατί όλες οι μανάδες αγαπούν τις κόρες τους όπως και εκείνες αλλά ποιες σέβονται πραγματικά η μια την άλλη.
Και τελειώνοντας αγαπητέ αναγνώστη θέλω ως δίδαγμα  που θα το πράξουν όλες οι  μανάδες από εδώ και πέρα να γίνουν φίλες με τα παιδιά τους. Αν καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτή την σπάνια σχέση τότε να είστε σίγουρες ότι η γυναίκα που θα παραδώσετε σε αυτή την κοινωνία θα είναι ολοκληρωμένη από άποψη μητρικής αγάπης ,σχέση σεβασμού και μητρικής φιλίας που είναι ανιδιοτελή και μπορείτε να την προσφέρετε τόσο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: