29 Σεπ 2012

Βιβλιοπροτάσεις για το διαζύγιο των γονέων ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΓΑΠΑ


Τα παιδιά πάντα θα χρειάζονται και τους δύο γονείς να τα αγαπούν και να νοιάζονται γι' αυτά. Γι' αυτό έχουν ανάγκη από γονείς ικανούς να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τα μεγαλώσουν. Σε μια δύσκολη περίσταση όπως είναι ένας χωρισμός διάσταση ή ένα διαζύγιο, δίνεται στους γονείς η δυνατότητα να σχηματίσουν ένα κοινό σημείο αναφοράς με βάση δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς, έτσι ώστε να πετύχουν το μέγιστο δυνατό, όσον αφορά την προστασία των παιδιών τους από τυχόν διαφωνίες.
Η συλλογή, αξιολόγηση και η τελική πρόταση έγινε από σχετική επιτροπή του ΣΥΓΑΠΑ

1. Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κινήματα και Επαναστάσεις.  Το Κοινωνικό Κίνημα των Διαζευγμένων. Νίκου Σπιτάλα. Εκδόσεις iwrite. Θεσσαλονίκη (2012).
Το διαζύγιο είναι επώδυνο για όλους, πόσο μάλιστα για τα παιδιά. Η διαδικασία, όμως, εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου είναι καταστροφική για τον πατέρα.
Σε υπερατλαντικές χώρες, από δεκαετίες πριν, έχουν λύσει εν μέρει τα βασικά προβλήματα όπως: οικογενειακά δικαστήρια – οικογενειακοί δικαστές, πραγματογνώμονες – κοινωνικές υπηρεσίες, συνεπιμέλεια, γονικό συμβόλαιο διαζυγίου, ελάχιστες διατροφές, διαμεσολάβηση κ.λπ.
Όμως, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οικονομικά συμφέροντα, η άνιση αντιμετώπιση του άνδρα, οι κοινωνικές ανισότητες, η θηλυκοποίηση των δικαστηρίων, η εμπορευματοποίηση της γυναίκας, τα απομεινάρια του φεμινισμού και το παγκόσμιο σύστημα θυματοποίησης της γυναίκας, οδήγησαν σε ένα κύμα παγκόσμιας αγανάκτησης που στη χώρα μας έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Τελευταία, αναδεικνύεται πρόβλημα στη συνοχή του Κράτους μας και το έλλειμμα Παιδείας, κουλτούρας, πολιτισμού αναδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί το οικονομικό πρόβλημα να βελτιωθεί κάποια μέρα, αλλά το κοινωνικό, που αφορά τρία εκατομμύρια χωρισμένους (άνδρες, γυναίκες, παιδιά), συν την άμεση οικογένεια τους, έχει σοβαρότατη επίπτωση στο μέλλον της χώρας μας. Η νέα γενιά θέλει γονεϊκά πρότυπα σαν φάρο.
Οι εξουσίες (νομοθετική, δικαστική, θρησκευτική, πολιτική) δεν έχουν πυγμή για ν’ αλλάξουν τις βασικές δομές, συνεπώς, μόνο ένα κίνημα ζωντανό μπορεί να ανατρέψει την τελματώδη κατάσταση. Το βιβλίο αυτό διαπραγματεύεται ιστορικά δεδομένα για κινήματα και επαναστάσεις στον τελευταίο αιώνα. Παραλληλίζει το νέο κίνημα των διαζευγμένων με τα υπάρχοντα που άλλαξαν τον κόσμο. Περιλαμβάνει κείμενα από γυναίκες που διεκδίκησαν ισότητα ως φεμινίστριες, αλλά τώρα στηρίζουν τα δικαιώματα των ανδρών. Επίσης, περιλαμβάνει πρωτοπόρους που διεκδίκησαν ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων (ανδρών-γυναικών) στηρίζει από το 2004, ο ΣΥΓΑΠΑ.

2. Ιστορίες Διαζυγίων. Νίκου Σπιτάλα. Αυτοέκδοση ΣΥΓΑΠΑ www.sos-sygapa.eu Θεσσαλονίκη (2012).
Το βιβλίο του Dr, καθηγητού Νίκου Σπιτάλα: 'Ιστορίες Διαζυγίων' Περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες όπως τις αφηγούνται γονείς διαζευγμένοι ή παιδιά που έζησαν το διαζύγιο. Επίσης, παιδιά, τώρα ενήλικες που βίωσαν τις τραγικές εμπειρίες από διαζύγια στην Ελλάδα.
Επίσης, περιλαμβάνει επιστημονικά κείμενα που ερμηνεύουν τα ψυχολογικά και νομικά θέματα-προβλήματα.
Ο ΣΥΓΑΠΑ στηρίζει την προσπάθεια αυτή (www.sos-sygapa.eu  ) με τις 30.000 περιπέτειες της γονεικής αποξένωσης και λειτουργίας. Το βιβλίο ενδιαφέρει νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δικαστικούς, ψυχιάτρους και παιδαγωγούς.

3. Ολη η αλήθεια για τα παιδιά και το διαζύγιο, Ρόμπερτ Ε. Εμερυ, Εκδ. Πατάκη (2007)
Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ώστε να ευτυχήσετε εσείς και τα παιδιά σας.
Στο βιβλίο αυτό, o Robert Emery χρησιμοποιεί τα είκοσι πέντε χρόνια εμπειρίας του ως ερευνητή, θεραπευτή και διαμεσολαβητή, ώστε να προσφέρει στους γονείς ένα νέο χάρτη πορείας στο δρόμο για το διαζύγιο.
Ο Δρ. Emery δείχνει πώς τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε καθορίζουν το διαζύγιο που παίρνουμε - κι αν τα παιδιά μας μακροπρόθεσμα υποφέρουν ή ευτυχούν εξαιτίας της διαδικασίας αυτής. Το μήνυμά του είναι ελπιδοφόρο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό: μπορεί το διαζύγιο να είναι μία αντικειμενικά επίπονη διαδικασία, οι γονείς όμως μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσαρμογή των παιδιών τους σε αυτό.
Με κατανόηση αλλά και γνώση για το θέμα, ο Δρ. Emery εξηγεί πώς αυτή η νέα αντίληψη πραγμάτων μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να διαχειριστούν τα ενδεχομένως δηλητηριώδη συναισθήματα τα οποία τρέφουν για το διαζύγιό τους και να αντιμετωπίσουν περισσότερο αποτελεσματικά τις καθημερινές δοκιμασίες στις οποίες υπόκεινται εξαιτίας αυτού.
Βασισμένο σε πρωτοποριακή έρευνα για την εμπειρία των συναισθημάτων που αφορούν το διαζύγιο και τα αποτελέσματά του στα παιδιά, καθώς και πρακτικές στρατηγικές και συμβουλές, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όλων εκείνων των γονέων που σκέφτονται να χωρίσουν ή να υποβληθούν σε μία τέτοια διαδικασία.
Το βιβλίο συνδυάζει την καθοδήγηση ενός γνωστού ειδικού, την ευαισθησία ενός ενεργού θεραπευτή αλλά και διαζευγμένου πατέρα, που στόχο του έχει να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας του διαζυγίου δυνατοί, ανεξάρτητοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μία νέα και δημιουργική φάση της ζωής τους.

4. Τι στο καλό να κάνεις όταν οι γονείς σου χωρίζουν; από Κεντ Γουίντσεστερ , Ρομπέρτα Μπέγιερ, Εκδόσεις Κέδρος (2003)
Απευθύνεται σε παιδιά που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων του. Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να βοηθήσει σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής του παιδιού. Ίσως να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να το βασανίζουν, όπως:
•- Mήπως φταίω εγώ για το διαζύγιο;
•- Kαι τώρα τι θα γίνει με την οικογένειά μας;
•- Πώς να χειριστώ τα συναισθήματά μου;
•- Ποιος θα νοιάζεται για μένα τώρα;
•- Τι γίνεται αν νιώσω ότι βρίσκομαι στη μέση;
•- Θα τα ξαναβρούν ποτέ οι γονείς μου
Μπορεί να διαβάσει αυτό το βιβλίο με έναν από τους γονείς ή και με τους δύο ή με κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεται. Μπορεί όμως να το διαβάσει και μόνος. Και να μάθει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και να ανακαλύψει τρόπους για να βοηθηθεί, κι ας φαίνονται στην αρχή όλα βουνό!

5. Μιλώντας για το διαζύγιο, Ρομπέρτα Μπέγιερ , Εκδ. Κέδρος
Με το διαζύγιο τερματίζεται ένας γάμος, όχι όμως και η οικογένεια. Τα παιδιά πάντα θα χρειάζονται και τους δύο γονείς να τα αγαπούν και να νοιάζονται γι' αυτά. Γι' αυτό έχουν ανάγκη από γονείς ικανούς να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τα μεγαλώσουν. Είτε τα πάτε καλά με τον ή την πρώην σύζυγό σας είτε όχι, το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει:
- να σκεφτείτε πώς και πόσο θα επηρεάσει τα παιδιά σας το διαζύγιο
- να συζητήσετε ήρεμα και γλυκά αλλά και με ειλικρίνεια με τα παιδιά σας
- να τα προστατέψετε από τυχόν διαφωνίες σας με τον ή την πρώην σύζυγό σας
- να τα προτρέψετε να αγαπούν και τους δύο γονείς τους
- να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις από το θέμα των διακοπών μέχρι το θέμα των χρημάτων
- να ανακάμψετε από τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος ή κατά ενότητες. Αν χειριστείτε το διαζύγιό σας με προσοχή, θα βοηθήσετε πολύ τα παιδιά σας. Όταν ο πόνος που νιώθετε τώρα δε θα είναι πια παρά μια ανάμνηση, τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν γι' αυτό.

6. Όταν οι γονείς χωρίζουν, Φρανσουάζ Ντολτό, Εκδ. Εστία (1997)

7. Παιδιά, Γονείς και Διαζύγιο, από Νένα Γεωργιάδου – Ψυχολόγο, Εκδόσεις Οξυγόνο
Στις μέρες μας τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν ολοένα και αυξάνονται. Το διαζύγιο δεν αποτελεί πλέον ταμπού, όπως συνέβαινε πριν μερικές δεκαετίες. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει και ανησυχεί τους περισσότερους γονείς είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το διαζύγιο στα παιδιά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Το πόσο θα επηρεάσει ο χωρισμός των γονιών ένα παιδί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:
•από την ηλικία του,
•από την ωριμότητά του,
•από την προσωπικότητά του,
•από τις συνθήκες πριν και μετά το διαζύγιο,
•από τη σχέση των γονιών μεταξύ τους μετά το χωρισμό και
•από τη στάση των γονιών απέναντι στο παιδί.
Αν και κάποιες φορές ο χωρισμός των γονιών είναι προτιμότερος από τη συμβίωση, όταν για παράδειγμα υπάρχει κακοποίηση, φωνές, έντονα αρνητικό κλίμα στο σπίτι κ.ά., συνήθως το διαζύγιο είναι κάτι όχι και τόσο καλό για τη συναισθηματική υγεία τού παιδιού. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς από όλους τους παραπάνω παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία τού παιδιού οι πιο σημαντικοί είναι η σχέση των δύο γονιών μεταξύ τους μετά το χωρισμό και η στάση τού κάθε ενός ξεχωριστά απέναντι στο παιδί.
Σίγουρα είναι προτιμότερο τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς στο ίδιο σπίτι και ταυτόχρονα σε ένα ήρεμο και ευτυχισμένο περιβάλλον. Όταν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος τού κόσμου. Το διαζύγιο, σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζαν αρκετοί πριν από μερικές δεκαετίες, δεν οδηγεί τα παιδιά να αναπτύξουν οπωσδήποτε μια «ασυνήθιστη» συμπεριφορά. Η δική μας στάση (ως γονείς - κηδεμόνες) απέναντι στην όλη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν γρήγορα και εύκολα το χωρισμό και να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλά, αν όχι άριστα, στις νέες συνθήκες ζωής.
Αν εσείς πιστεύετε πως μετά το διαζύγιο η ζωή σας αλλάζει προς το χειρότερο και ότι δεν θα τα καταφέρετε, να είστε σίγουροι πως την ίδια αίσθηση θα μεταδώσετε και στα παιδιά σας. Αν αντιμετωπίζετε πολλές δυσκολίες στο θέμα αποδοχής τού διαζυγίου και στην προσαρμογή σε μια νέα ζωή, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο για να σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρήστε και μαζί να ταλαιπωρείτε και τα παιδιά σας.
Μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στη νέα ζωή εκ μέρους σας, θα βοηθήσει τα παιδιά. Να θυμόσαστε πως όλα θέλουν το χρόνο τους και πως τίποτα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Τα παιδιά φαίνεται να προσαρμόζονται, αλλά συμβαίνει να έχουν και εκρήξεις θυμού, παλινδρόμηση και πισωγυρίσματα. Μείνετε σταθεροί. Όλα είναι στο πρόγραμμα να συμβούν και αποτελούν κομμάτι της εξέλιξης προς την προσαρμογή.

8. Παιδιά και διαζύγιο - Οδηγός αντιμετώπισης του διαζυγίου ανά ηλικιακή φάση των παιδιών, Τζούντιθ Βάλλερσταϊν - Σάντρα Μπλέικσλι, Εκδόσεις Μίνωας (2005),
Όπως και ο γάμος, έτσι και το διαζύγιο δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία με πολλά στάδια για σας και το παιδί σας, που απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στο ρόλο του γονιού από αυτήν που γνωρίζουμε.
Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε για να βοηθήσετε το παιδί σας; Παίζουν ρόλο η ηλικία, το φύλο, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του παιδιού; Σε ποιους τομείς της ζωής του θα εμφανιστούν οι συνέπειες του διαζυγίου;
Το βιβλίο αυτό είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να προστατέψετε αποτελεσματικά το παιδί στη διάρκεια ενός διαζυγίου και αργότερα. Περιέχει πρακτικές συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε και πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί ανάλογα με την ηλικία του.
Παράλληλα θα σας βοηθήσει να είστε αποτελεσματικός γονιός εκτός γάμου, να φροντίσετε σωστά το παιδί σας, ακόμα και να δημιουργήσετε έναν επιτυχημένο δεύτερο γάμο.

9. Οι γονείς μου χωρίζουν, Μωρίς Μπερζέ, Ιζαμπέλ Γκραβιγιόν, Εκδ. Μπουκουμάνης (2004)
Όταν ο χωρισμός των γονιών του είναι αναπόφευκτος, ο κόσμος του παιδιού καταρρέει. Έρμαιο των μπερδεμένων, αντιφατικών συναισθημάτων του, δεν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει. Οι γονείς, σε κρίση κι αυτοί, είναι πολλές φορές ανίσχυροι στις εκδηλώσεις της ανησυχίας του.
Με τη βοήθεια της Ιζαμπέλ Γκραβινιόν, δημοσιογράφου, ο Μορίς Μπερζέ, παιδοψυχίατρος, τους βοηθά να καταλάβουν τη σύγχυσή του:
- Είναι θυμωμένο
- Αισθάνεται ένοχο, δηλαδή ντροπιασμένο
- Ανησυχεί γι' αυτό που θα του συμβεί
- Θα ήθελε να τους βοηθήσει...
Οι συγγραφείς δίνουν επίσης στους γονείς εργαλεία για να οργανώσουν καλύτερα την παρουσία τους κοντά στο παιδί, ώστε να έχει μια όμορφη σχέση με τον πατέρα του και τη μητέρα του:
- Πώς θα γεφυρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους;
- Πότε θα οργανώσουν την εναλλασσόμενη κατοικία και με ποιες προϋποθέσεις;
- Τι πρέπει να προσέξουν και ποια θα είναι η θέση τους στη νέα μορφή της οικογένειας;
Το βιβλίο αυτό, που ασχολείται κυρίως με τα συναισθήματα του παιδιού, αλλά επίσης με τις ανησυχίες και τα προβλήματα των ενηλίκων, θα βοηθήσει τα διαζευγμένα ζευγάρια να παραμείνουν για τα παιδιά τους ενωμένοι και υπεύθυνοι γονείς.

10. Οι γονείς μου χωρίζουν, από Μινού Αζουλαί, Εκδ. Πατάκη,(1η Έκδοση 1997)

11. Όταν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν, από Λέσλυ Έλυ, Μαλβίνα Αβαγιανού, Μάικ Φίλλιπς, Εκδόσεις Πατάκη (1η Έκδοση 2007)
Ένα βιβλίο, γραμμένο με ευχάριστο τρόπο, που απευθύνεται σε παιδιά και δίνει λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα. Περιλαμβάνει συμβουλές για γονείς.

12. Χωρισμός και διαζύγιο, από Πιτ Σάντερς , Στιβ Μέιερς, Εκδ. Ούβα (1998),
Με εικονογραφημένες ιστορίες που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Με τρόπο άμεσο, χειροπιαστό και κατανοητό καταπιάνεται με τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα, αποβλέποντας στην ενημέρωση αλλά και στην ευαισθητοποίησή τους. Κάθε θέμα εξετάζεται από άποψη προσωπική αλλά και κοινωνική. Η εικονογραφημένη εξιστόρηση αποδίδεται με καλαίσθητες εικόνες σε συνέχειες σε όλη την έκταση του βιβλίου. Η εικονογράφηση συνοδεύεται από ευκατάληπτα σχόλια που καταλήγουν σε χρήσιμες συμβουλές, για την περίπτωση όπου οι νεαροί αναγνώστες αντιμετωπίζουν ίδιες ή παρόμοιες καταστάσεις.

13. Ένας πατέρας χωρίζει και ανακαλύπτει τον εαυτό του, τα συναισθήματά του, τα δικαιώματα, τη σχέση του με τα παιδιά του, από Gonzales Serge (Σερζ Γκονζάλες),Εκδόσεις Θυμάρι (2000)
(Γλώσσα Πρωτοτύπου: Γαλλικά, εμπεριέχει επίσης παράρτημα για την ελληνική νομοθεσία για το Διαζύγιο και την επιμέλεια των παιδιών)
Ο συγγραφέας, μέσα από την προσωπική του εμπειρία σαν διαζευγμένος και πατέρας, εισχωρεί στην καρδιά των συναισθημάτων του άντρα που χωρίζει, και της αληθινής αγάπης του για τα παιδιά του. Αναλύει διεξοδικά το σοκ του διαζυγίου, και παρακολουθεί τις συναισθηματικές του διακυμάνσεις, από την πίκρα, το χάος της ανατροπής της ζωής του, το θυμό, την οργή, μέχρι και τα αισθήματα εκδίκησης που πιθανόν να τον κυριεύουν. Και, σιγά-σιγά, τον οδηγεί στο ξεκαθάρισμα αυτών των βασανιστικών συναισθημάτων, και στην Ανακάλυψη του Πραγματικού του Εαυτού. Και τον βεβαιώνει: Πατέρας είναι και θα παραμείνει για πάντα - ανεξάρτητα από το ποσό συχνά θα είναι με τα παιδιά του. Η ποιότητα της αγάπης του γι' αυτά δεν μετριέται -από τα παιδιά- με το πόσο χρόνο είναι μαζί του. Μετριέται με το Τι Κάνουν όταν είναι μαζί του. Τι παίρνουν από τον πατέρα τους, πόσο τα βοηθάει ν' αναπτύξουν τη φαντασία τους, να ωριμάσουν και να γίνουν υπεύθυνα άτομα.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας έμπειρος και χρήσιμος φίλος στην πορεία του χωρισμένου πατέρα προς την υπεύθυνη ελευθερία του. Που τον αποκαθιστά στον αναγκαίο και πολύτιμο, για τα παιδιά, ρόλο του. Που αναδεικνύει, ένα, ένα, τα δικαιώματά του, αλλά και τις υποχρεώσεις του.
Σε μια εποχή όπου τα διαζύγια "πέφτουν σαν βροχή". Αλλά ΟΛΑ τα μέλη της χωρισμένης οικογένειας εξακολουθούν να έχουν τα ΙΔΙΑ δικαιώματα στη ζωή. Και ο χωρισμένος πατέρας δικαιούται να είναι παρών στη ζωή των παιδιών του. Όμως:
•Πώς θα γίνει η αποκατάσταση λειτουργικών σχέσεων με την πρώην σύζυγο, ώστε να μπορεί ο πατέρας να ασκήσει δικαιωματικά τον γονεϊκό του ρόλο;
•Ποιά μπορεί να είναι η στάση του πατέρα, και ποιές ισορροπίες πρέπει να κρατηθούν για να επουλωθεί το τραύμα του χωρισμού, και να γίνει, όσο το δυνατόν πιο ομαλά, η αποδοχή, απ' όλους, της νέας κατάστασης;
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη μετάφραση έγινε προσαρμογή (από τη γαλλική) στην ελληνική νομοθεσία του Οικογενειακού Δικαίου.)

14. Μεγαλώνοντας Χωρίς Πατέρα , από Dr Horst Petri ψυχίατρο, Εκδόσεις Θυμάρι,
Η στέρηση του πατέρα έχει δραματικές επιπτώσεις - τόσο σ' αυτούς που τον χάνουν όσο και στην κοινωνία ως σύνολο. Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ακόμη και ως ενήλικες. Τυχεροί είναι εκείνοι που, ως παιδιά βρέθηκαν σε υποστηρικτικό περιβάλλον. Μερικοί υποστηρίζουν, ακόμα και σήμερα, πως τα παιδιά δεν χρειάζονται τον πατέρα, πως οι μητέρες τα καταφέρνουν πολύ καλά και μόνες τους - όμως, αρκετά συχνά οι απόψεις αυτές εκφράζουν απλά και μόνο την ελπίδα και την παρηγοριά που γέννησε η ανάγκη. Ο συγγραφέας εξετάζει την έλλειψη του πατέρα από πολλές πλευρές (λόγω θανάτου, διαζυγίου, μακροχρόνιας επαγγελματικής απουσίας, επειδή ο πατέρας παραμένει "άγνωστος", κ.ά.).

15 . Διαζύγιο - Απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, Φανί Κοέν Ερλέμ, Εκδότης Lector(2006), (Μετάφραση από τα: Γαλλικά)
Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να καταγράψει όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έρθουν στο μυαλό των παιδιών σε μια δύσκολη περίσταση όπως είναι ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, και να δώσεις στους γονείς τη δυνατότητα να σχηματίσουν εικόνα για την πολυμορφία, τη βαθύτητα και τον, ενίοτε, υπαρξιακό χαρακτήρα αυτών των ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις είναι τόσες όσα και τα παιδιά! Δημοσιεύοντας τις ερωτήσεις των παιδιών και επαναλαμβάνοντας τις απαντήσεις που δόθηκαν, ευελπιστούμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες όχι έτοιμες απαντήσεις, αλλά ένα στίγμα πορείας και μια ευκαιρία για προβληματισμό γύρω από τα θέματα που συνήθως θέτουν τα παιδιά. Αυτό το βιβλίο συμβάλλει επίσης στην κατανόηση των ερωτήσεων που οι γονείς ή/και τα παιδιά δεν καταφέρνουν τελικά να διατυπώσουν. Οι απαντήσεις που δίνονται δεν παραγνωρίζουν ποτέ ότι το πιο σημαντικό, φυσικά, είναι καθένας να βρίσκει τις απαντήσεις που του ταιριάζουν περισσότερο! Αυτό το βιβλίο απευθύνεται στους γονείς (στους ενήλικες, την οικογένεια ή τους συγγενείς που μπορεί να είναι ή να αισθάνονται εμπλεκόμενοι) και φυσικά είναι αφιερωμένο... στα παιδιά.

16. Διαζύγιο - Το οδυνηρό πέρασμα από τον έγγαμο στον μη έγγαμο βίο και... η ζωή συνεχίζεται, Μαίρη Κιρκ, Εκδόσεις Άγκυρα (2002)
Το διαζύγιο και η διάσταση είναι τόσο συνηθισμένα στην εποχή μας, ώστε η δυστυχία και η εξαθλίωση που προκαλούν σε όλους τους εμπλεκόμενους, εύκολα μπορούν να υποτιμηθούν. Κι ενώ υπάρχουν συνήθως άφθονες συμβουλές για τις νομικές διαδικασίες και τα οικονομικά προβλήματα, απουσιάζει η κατανόηση για τη συναισθηματική σύγχυση και ταλαιπωρία, που πρέπει να υποστούν όσοι χωρίζουν.
Σ' αυτό το πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό βιβλίο, η Μαίρη Κιρκ, πρώην σύμβουλος και συγγραφέας του "Ασκήσεις Γάμου", εξετάζει τα συναισθήματα και τις συνέπειες της διαδικασίας, με την οποία το "Εμείς" γίνεται "Εγώ" και το ένα ζευγάρι ξαναγίνεται δύο διαφορετικά άτομα. Αντλώντας υλικό από συνεντεύξεις με συμβούλους γάμου, ερευνητές, ψυχοθεραπευτές, δικηγόρους και διαζευγμένους, η συγγραφέας δείχνει πώς ένα άτομο αποχωρίζεται τον σύντροφο, με τον οποίο ορκίστηκε να μοιραστεί τη ζωή του. Σε όλους εκείνους που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε τόσο δύσκολες και τραγικές συνθήκες, αυτό το βιβλίο προσφέρει κατανόηση και ελπίδα.

17. Αντιμετωπίζοντας το Χωρισμό, από Γ. Πιντέρη ψυχολόγο, Εκδόσεις θυμάρι, 14η Έκδοση ,Από την Απελπισία στην Ανανέωση.
Ένα βιβλίο πάνω στα προβλήματα που γεννιούνται με το χωρισμό. Ο συγγραφέας εξομολογείται το δικό μου χωρισμό και συνάμα καταγράφει τις ψυχολογικές καταστάσεις καθώς περνάει τις διάφορες φάσεις του χωρισμού. Υποστηρίζει ότι ο χωρισμός μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια καινούργια, αλλά και πιο ώριμη συντροφική ζωή. Δίνει, επίσης, μερικές συγκεκριμένες και πολύ χρήσιμες (μάλλον αναγκαίες) συμβουλές, προκειμένου ν' αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά μας (εφ' όσον υπάρχουν), σαν "μπαλάκι" στις συγκρούσεις μας με τον πρώην σύντροφό μας.
Πολλοί χαρακτήρισαν το βιβλίο "φάρμακο" γι' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει το ζευγάρι στη φάση πριν και μετά το χωρισμό.

18. Πώς να ξεπεράσεις το διαζύγιο και να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου, από Πόλα Χολ ψυχοθεραπεύτρια, Εκδόσεις Ψυχογιός (2010)
Η διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να κλονίσει συναισθηματικά το άτομο που την υφίσταται και να του προκαλέσει αφόρητο πόνο. Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποδεχθείτε την πραγματικότητα, να κατανοήσετε ευκολότερα τι ήταν αυτό που πήγε στραβά και να διαχειριστείτε τη δίνη των συναισθημάτων που σας κατακλύζουν.
Με σαφή και απλά βήματα, αυτός ο πρακτικός οδηγός θα σας δείξει πώς:
• Να ξεπεράσετε τις υπάρχουσες αλλά και τις πιθανές προκλήσεις.
• Να συμβιβαστείτε με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κατάστασής σας.
• Να καταστρώσετε ένα προσωπικό σχέδιο δράσης, αφού λάβετε υπόψη κάποιες πολύτιμες συμβουλές σε οικονομικά και νομικά ζητήματα.
• Να οικοδομήσετε μια σχέση με τον/την πρώην σας που θα σας επιτρέψει να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.
Ένα χρήσιμο βιβλίο που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε με τον πιο υγιή τρόπο ένα διαζύγιο, αλλά θα σας δώσει, επιπλέον, τα κατάλληλα εφόδια ώστε να χτίσετε ένα ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον.

19. Αντιμετωπίζοντας το παιδί μετά το διαζύγιο. Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει την οδυνηρή εμπειρία. Απο Βίκι Λάνσκι, Εκδότης: Αναστασιάδης (1994)
Τα παιδιά δεν πιστεύουν ότι σε ένα διαζύγιο ενδέχεται να μη φταίει κανείς. Θα κατηγορήσουν εσάς, τον/την πρώην σύζυγός σας ή και τους δυο σας -ή ακόμη χειρότερα, θα κατηγορήσουν τον εαυτό τους. Και ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σας χρειάζονται για να τα καθησυχάσετε και να τους προσφέρετε ασφάλεια και αγάπη ώστε να ξεπεράσουν την οδυνηρή εμπειρία.
Η Βίκυ Λάνσκι στηρίζεται στη σύγχρονη παιδαγωγική και ψυχολογία του παιδιού. Έχοντας περάσει και η ίδια αυτή την εμπειρία, προσφέρει πολύτιμες συμβουλές.

20. Γάμος και διαζύγιο - Ηθικώς, κοινωνικώς: Διαπιστώσεις, κρίσεις, υποδείξεις, Κατσίκης, Λάμπρος Ι.,Εκδότης: Παρασκήνιο(2002)
Η αγάπη είναι το πιο μεγάλο, το πιο δημιουργικό ανθρώπινο αίσθημα. Είναι η τροφή της ψυχής, είναι το αδαμάντινο θεμέλιο, που εξασφαλίζει την ευτυχία και τη διάρκεια στο γάμο. Εξευγενίζει και ενώνει τους συζύγους. Τους κάνει καινούριους και ανώτερους ανθρώπους. Λιώνει τους πάγους στις σχέσεις τους. Τους βοηθεί στην εκτίμηση των αναγκών τους. Τους καθιστά ικανούς να ξεπερνούν τα δράματα της ζωής με μεγαλύτερη ψυχική δύναμη. Τους κάνει να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα της συζυγίας θαρραλέα, με το ορθό, το λογικό, το ωραίο, το δίκαιο, την κατανόηση, το σεβασμό. Τους κάνει συνεργάτες σε όλους τους τομείς. Τους βοηθεί να μην αλληλοπικραίνονται και να μην εξαναγκάζονται να ζητούν συγνώμη. Τους φέρει, όσο γίνεται, πιο κοντά, τους κάνει πιο ανθρώπους. Τους συγχωνεύει τις δύο ψυχές σε μία κι οδηγεί αυτή τη συγχωνευμένη ψυχή πάνω απ' τις μικρότητες, τους οδηγεί στη συγκλήρωση όλης της ζωής.

21. Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης-Αποξένωσης. R. Gardner

Για το Βιβλίο του Νίκου Σπιτάλα:
Το διαζύγιο είναι επώδυνο για όλους, πόσο μάλιστα για τα παιδιά. Η διαδικασία, όμως, εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου είναι καταστροφική για τον πατέρα.
Σε υπερατλαντικές χώρες, από δεκαετίες πριν, έχουν λύσει εν μέρει τα βασικά προβλήματα όπως: οικογενειακά δικαστήρια – οικογενειακοί δικαστές, πραγματογνώμονες – κοινωνικές υπηρεσίες, συνεπιμέλεια, γονικό συμβόλαιο διαζυγίου, ελάχιστες διατροφές, διαμεσολάβηση κ.λπ.
Όμως, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οικονομικά συμφέροντα, η άνιση αντιμετώπιση του άνδρα, οι κοινωνικές ανισότητες, η θηλυκοποίηση των δικαστηρίων, η εμπορευματοποίηση της γυναίκας, τα απομεινάρια του φεμινισμού και το παγκόσμιο σύστημα θυματοποίησης της γυναίκας, οδήγησαν σε ένα κύμα παγκόσμιας αγανάκτησης που στη χώρα μας έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Τελευταία, αναδεικνύεται πρόβλημα στη συνοχή του Κράτους μας και το έλλειμμα Παιδείας, κουλτούρας, πολιτισμού αναδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί το οικονομικό πρόβλημα να βελτιωθεί κάποια μέρα, αλλά το κοινωνικό, που αφορά τρία εκατομμύρια χωρισμένους (άνδρες, γυναίκες, παιδιά), συν την άμεση οικογένεια τους, έχει σοβαρότατη επίπτωση στο μέλλον της χώρας μας. Η νέα γενιά θέλει γονεϊκά πρότυπα σαν φάρο.
Οι εξουσίες (νομοθετική, δικαστική, θρησκευτική, πολιτική) δεν έχουν πυγμή για ν’ αλλάξουν τις βασικές δομές, συνεπώς, μόνο ένα κίνημα ζωντανό μπορεί να ανατρέψει την τελματώδη κατάσταση. Το βιβλίο αυτό διαπραγματεύεται ιστορικά δεδομένα για κινήματα και επαναστάσεις στον τελευταίο αιώνα. Παραλληλίζει το νέο κίνημα των διαζευγμένων με τα υπάρχοντα που άλλαξαν τον κόσμο. Περιλαμβάνει κείμενα από γυναίκες που διεκδίκησαν ισότητα ως φεμινίστριες, αλλά τώρα στηρίζουν τα δικαιώματα των ανδρών. Επίσης, περιλαμβάνει πρωτοπόρους που διεκδίκησαν ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων (ανδρών-γυναικών) στηρίζει από το 2004, ο ΣΥΓΑΠΑ.
Γνωρίστε το συγγραφέα…
O Νίκος Σπιτάλας κατάγεται από προσφυγική οικογένεια της Αδριανούπολης και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε στη Γαλλία, Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Χωροταξία, Πληροφορική και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Οικονομία και Ανάπτυξη – Περιβάλλον. Eίναι κάτοχος Διδακτορικού στην Αστική Γεωγραφία.
Εχει εκλεγεί Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας και εργάζεται ως καθηγητής από το 1977. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Γαλλίας και έχει πάνω από εκατό δημοσιεύσεις, επιστημονικές και κοινωνικές.
Πήρε βραβεία από την τοπική αυτοδιοίκηση της Γαλλίας για την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ενώ υπήρξε και σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 1999 – 2001.
Από μικρο-αστική οικογένεια, φθάνει μέχρι την ολοκλήρωση των οραμάτων που έχει στοχεύσει για την κοινωνία. Τον διακρίνει η ειλικρίνεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η αγωνιστικότητα.
Μάχεται για τα δικαιώματα των διαζευγμένων και κυρίως για αυτά των παιδιών των διαζυγίων. Μάλιστα, για το λόγο αυτό δημιούργησε διεθνές κίνημα (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κίνημα) για την ισότητα, την οικογένεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διακρίθηκε στον αθλητισμό (πρώτος σε πανελλήνιους αγώνες παίδων στα 100 μέτρα), στο σκάκι και αλλού. Πήρε βραβεία και επαίνους από τον προσκοπισμό.
Μέχρι σήμερα, είχε παρουσία σε περίπου 200 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε 200 εφημερίδες και περιοδικά για το κοινωνικό θέμα των διαζυγίων.
Επιπλέον, αποτελεί μέλος του ΤΕΕ και του Δ.Σ. του συλλόγου μονίμων καθηγητών ΤΕΙ Καβάλας. Μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτής και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Γαλλίας ODYSSEE (1985-1991), του «Ελληνογαλλικού Διεπιστημονικού Συλλόγου» (1991-1999), του συλλόγου συμβασιούχων καθηγητών πανεπιστημίου, του «Δικτύου Αλεξανδρουπολιτών» και του ΣΥΓΑΠΑ. Τέλος, υπήρξε ιδρυτής του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κινήματος» και συντονιστής του Παγκόσμιου Κινήματος για τα δικαιώματα του πατέρα.

Κριτική Νίκου Μαρκάτου, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, πρ. Πρύτανη
Το βιβλίο παρουσιάζει σε 400 σελίδες (16 κεφάλαια) τα πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν από τα διαζύγια, όπως τα προβλήματα των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, το φαινόμενο της αποξένωσης των παιδιών των χωρισμένων γονέων, την απαράδεκτη στη χώρα μας εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, που είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τον πατέρα και άλλα.
Το βιβλίο παρουσιάζει το θέμα αυτό από τόσο παλαιά όπως το 1960 καθώς και τις εμπειρίες από πολλές άλλες χώρες (κυρίως Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία) και τη σύγκρισή τους.
Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και πρακτικά χρήσιμο, όπως θα φανεί από την παρακάτω σύντομη ανάλυση.
Ενημερώνει τον αναγνώστη για θέματα που αφορούν στο διαζύγιο ως κοινωνικό πρόβλημα αλλά και για τους τρόπους διεκδίκησης γονικών δικαιωμάτων. Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι το 80% των δικαστών οικογενειακού δικαίου είναι γυναίκες και κρίνουν με αισθήματα γυναικείας αλληλεγγύης, παράγοντας απαράδεκτες αποφάσεις, μια και βλέπουν στο πρόσωπο του πατέρα ένα δυνατό υπεροπτικό και αυταρχικό πρόσωπο.
Βεβαίως, το ζήτημα είναι και θέμα εξουσίας (ιδιαίτερα στη χώρα μας), παιδείας και ευρύτερης κουλτούρας και πολιτισμού.
Ο συγγραφεύς έχει αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας το θέμα του και αυτό γίνεται φανερό από τον θησαυρό των πληροφοριών που παραθέτει. Εχει επίσης ιδρύσει το κίνημα των πατεράδων ΣΥΓΑΠΑ στη χώρα μας από το 2004 με ποικίλες εκδηλώσεις. Το βιβλίο αυτό έρχεται, λοιπόν, σαν επιστέγασμα γνώσεων, εμπειρίας και αγώνων.
Το βιβλίο ξεκινά με ανασκόπηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, παραδείγματα και το εφαρμοστέο δίκαιο. Με καθαρά λόγια περιγράφει και κριτικάρει ρεύματα, φεμινισμό, ανδρικό κίνημα, σεξισμό, ομοφοβία. Παραθέτει κείμενα για τις σχέσεις των δύο φύλων, πολλά στοιχεία για παραβατικότητα, γονική αποξένωση καθώς και πλείστα νομικά κείμενα και σημειώσεις.
Ένα ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου αφορά στη δράση στην Ελλάδα, αιτήματα και θέσεις του ΣΥΓΑΠΑ (κεφάλαιο 13) που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν βοήθημα για τον μελλοντικό νομοθέτη που θα αποφάσιζε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να αναμορφώσει το οικογενειακό δίκαιο.
Το κεφάλαιο 14 ασχολείται με την πολιτική διάσταση του θέματος. Δυστυχώς όμως, τα κοινωνικά δικαιώματα –στη χώρα μας τουλάχιστον– δεν αποτυπώνονται από τον δρόμο της πολιτικής. Εάν όμως κάθε κοινωνική ομάδα είχε εκπροσώπους σε πολιτικούς χώρους θα υπήρχε και βελτίωση της κοινωνίας/ πολιτικής.
Το ίδιο ισχύει και για την διαπραγμάτευση που επιχειρείται με τις επαναστάσεις των τελευταίων αιώνων. Τα δύο αυτά θέματα είναι πολύ «προχωρημένα» για την ελληνική πραγματικότητα.
Τα δύο τελευταία κεφάλαια αξίζουν επίσης της προσοχής μας καθώς ασχολούνται με νομικά κείμενα και προτείνεται ένα νέο σύστημα οικογενειακού δικαίου (κεφάλαιο 15) και ερευνώνται οι ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις του διαζυγίου.
Σε όλο το βιβλίο εκτίμησα ιδιαίτερα τη βιβλιογραφία που ο συγγραφεύς παραθέτει και που περιλαμβάνει και λίστες αναφορών αλλά και ιστοσελίδων. Αυτό δείχνει ασφαλώς και τη σοβαρότητα του πονήματος. Εκεί, ο αναγνώστης μπορεί να βρει ακόμα περισσότερες πληροφορίες και να δει π.χ. πως άλλες χώρες έχουν «λύσει» τα προβλήματα παρέχοντας στους γονείς ίσα γονικά δικαιώματα.
Οι εκδόσεις iwrite έκαναν καλή δουλειά παράγοντας ένα εύχρηστο και συμπαθητικό βιβλίο, με καλοστοιχειοθετημένο κείμενο και ελάχιστα ορθογραφικά λάθη.
Συνιστώ το βιβλίο όχι μόνο σε όλους τους χωρισμένους γονείς αλλά και σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία.
Εύχομαι στο συγγραφέα καλή επιτυχία στις προσπάθειές του και δύναμη να τις συνεχίσει μια και προσφέρει πρακτικό έργο στις περίπου μισές οικογένειες της χώρας και σε όλα τα παιδιά που πάντα έχουν και θα έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς.
Το βιβλίο του Dr, καθηγητού Νίκου Σπιτάλα: 'Ιστορίες Διαζυγίων' Περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες όπως τις αφηγούνται γονείς διαζευγμένοι ή παιδιά που έζησαν το διαζύγιο. Επίσης, παιδιά, τώρα ενήλικες που βίωσαν τις τραγικές εμπειρίες από διαζύγια στην Ελλάδα.

Επίσης, περιλαμβάνει επιστημονικά κείμενα που ερμηνεύουν τα ψυχολογικά και νομικά θέματα-προβλήματα.

Ο ΣΥΓΑΠΑ στηρίζει την προσπάθεια αυτή (www.sos-sygapa.eu ) με τις 30.000 περιπέτειες της γονεικής αποξένωσης και λειτουργίας. Το βιβλίο ενδιαφέρει νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δικαστικούς, ψυχιάτρους και παιδαγωγούς.
Η γνωστή συγγραφέας, ψυχολόγος και φεμινίστρια, Λιάνα Καλλιέρου, γράφει:
'Το βιβλίο του Νίκου Σπιτάλα, καλύπτει ένα χώρο που ως τώρα κανείς δεν είχε αναλύσει τόσο διεισδυτικά και τόσο εμπεριστατωμένα. Το αξιοσημείωτο επίσης σε αυτό το βιβλίο, είναι η τεκμηρίωση των θεωριών με γλαφυρά παραδείγματα που δημιουργούν ολοζώντανες εικόνες..
Αυτό που εκτιμώ σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι όχι μόνο κινητοποιεί το μυαλό και την ψυχή, αλλά και βοηθάει τον αναγνώστη να παρατηρεί φαινόμενα και γεγονότα, τα οποία μέσα στη δίνη κάποιων ψυχικών συγκρούσεων της ζωής, δεν θα τα παρατηρούσε ποτέ.. Το κοινωνικό στερεότυπο θέλει τον άντρα . Γι αυτό οι άντρες δυσκολεύονται να κοινοποιήσουν τη δική τους κακοποίηση από τις γυναίκες τους..
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το ξέρει καλά αυτό ο Νίκος ο Σπιτάλας, γι αυτό και παραθέτει μια έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσιάζει ανατριχιαστικά στοιχεία για τα παιδιά που ζουν σε μονογαμική οικογένεια και χωρίς την παρουσία και την επιμέλεια και των δύο γονιών. Εύχομαι λοιπόν διαβάζοντάς το και μελετώντας το, κάθε ενας από μας , με την επιρροή που πιθανόν διαθέτει , ατομικά η και ομαδικά μεσω του ΣΥΓΑΠΑ, να μπορέσει να βάλει το του, επηρεάζοντας ή νουθετόντας τους κοινωνικούς ταγούς της χώρας μας, για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον στη ζωή των παιδιών και ασφαλως και των γονιών.'

Ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, γράφει:
' Το βιβλίο παρουσιάζει τα πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν από τα διαζύγια, όπως τα προβλήματα των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους, το φαινόμενο της αποξένωσης των παιδιών των χωρισμένων γονέων, την απαράδεκτη στη χώρα μας εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου, που είναι κυριολεκτικά καταστροφική για τον πατέρα και άλλα.
Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και πρακτικά χρήσιμο, όπως θα φανεί από την παρακάτω σύντομη ανάλυση. Ο συγγραφεύς έχει αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας το θέμα του και αυτό γίνεται φανερό από τον θησαυρό των πληροφοριών που παραθέτει. Εχει επίσης ιδρύσει το κίνημα των πατεράδων ΣΥΓΑΠΑ στη χώρα μας από το 2004 με ποικίλες εκδηλώσεις.
Το βιβλίο αυτό έρχεται λοιπόν σαν επιστέγασμα γνώσεων, εμπειρίας και αγώνων.
Εύχομαι στο συγγραφέα καλή επιτυχία στις προσπάθειές του και δύναμη να τις συνεχίσει μια και προσφέρει πρακτικό έργο στις περίπου μισές οικογένειες της χώρας και σε όλα τα παιδιά που πάντα έχουν και θα έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς.'

Ο ιατρός Ευάγγελος Βασιλείου, γράφει:
'Αν το παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με ένα νοσηρό, καταπιεστικό ή αυταρχικό οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον, του ανοίγονται δύο δρόμοι αδιέξοδοι: Η να υποταχθεί ή να αντιδράσει. Και στη μεν πρώτη περίπτωση μπαίνει μέσα του το σπέρμα του υποτακτικού ή του ραγιά ενώ στη δεύτερη του αναρχικού, του μηδενιστή ή του επαναστάτη χωρίς αιτία.
Το παιδί πρέπει νάναι περήφανο για το γονιό του και ο γονιός περήφανος για το παιδί του. Όλα τα παραπάνω γίνονται θρύψαλα και συντρίμμια σ΄ένα διαζύγιο και όσο το διαζύγιο είναι πιο άγριο και πολεμικό, τόσο περισσότερο τα θραύσματα του θα τραυματίσουν την ψυχική και κοινωνική υγεία του παιδιού.
Αν οι γονείς προχωρήσουν στο διαζύγιο, το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη σωστή απόφαση της επιμέλειας του παιδιού αλλά από το κατά πόσο θα κρατήσουν το παιδί μακριά από τα μεταξύ τους προβλήματα, πως θ'αποφύγουν τη γενιτσαροποίηση του παιδιού, από τον ένα γονέα εναντίον του άλλου.
Είναι βασικό για την ψυχική υγεία του παιδιού, να διατηρείται αλώβητο το πρότυπο του πατέρα και της μάνας και να υπάρχει ισορροπία σχέσεων παιδιών - γονέων και καλή επαφή και με τους δύο γονείς.
Γιατί, σ'ένα παιδί που του απαξιώνεις και του κατεδαφίζεις το πρότυπο του γονέα τον οποίο πρέπει να έχεις ψηλά, είναι ικανό να γκρεμίσει την κοινωνία, να την εκδικηθεί για τη δική του μοίρα.
Ο γονιός που στερεί από το παιδί την επαφή και την ομαλή σχέση με τον άλλο γονέα είναι φυσικός αυτουργός της ψυχικής και κοινωνικής καταστροφής του παιδιού του και ηθικός αυτουργός των παραβατικών πράξεων που θα επιτελέσει αργότερα. Γιατί, είναι εύκολο και βολικό, για εμάς, να δικάζουμε και να καταδικάζουμε τα παραβατικά παιδιά και ν'αθωώνουμε από τις ευθύνες τους τις οικογένειες που τις εξέθρεψαν.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) κύριο Νίκο Σπιτάλα που μέσα από τη συλλογή και δημοσίευση κειμένων και ιδίως αυτά των παιδιών των διαζυγίων, στο παρόν βιβλίο, μεταφέρει τον παλμό του προβλήματος με όλες τις πτυχές του και θα είναι ευχής έργον ν'αποτελέσει τη πυξίδα επίλυσης του προβλήματος, ευαισθητοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους για το καλό κυρίως των παιδιών αλλά και των γονέων που τις περισσότερες φορές άθελά τους στερούνται του ιερού δικαιώματος να βλέπουν και να συμπαρίστανται στα παιδιά τους.'.

Η συγγραφέας-δημοσιογράφος, Βένη Παπαδημητρίου, γράφει: 'Στα θέματα των διαζευγμένων, των διαζυγίων, των πατεράδων που δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους και των παιδιών διάφορων χωρισμένων παιδιών αναφέρεται το βιβλίο.
Το διαζύγιο είναι επώδυνο για όλους, πόσο μάλιστα για τα παιδιά. Η διαδικασία -όμως- εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου είναι καταστροφική για τον πατέρα.

Σε υπερατλαντικές χώρες, από δεκαετίες πριν, έχουν λύσει εν μέρει τα βασικά προβλήματα όπως: οικογενειακά δικαστήρια, οικογενειακοί δικαστές, πραγματογνώμονεες, κοινωνικές υπηρεσίες, γονικό συμβόλαιο διαζυγίου, ελάχιστες διατροφές, διαμεσολάβηση κ.λπ.
Όμως, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οικονομικά συμφέροντα, η άνιση αντιμετώπιση του άνδρα, οι κοινωνικές ανισότητες, η θηλυκοποίηση των δικαστηρίων, η εμπορευματοποίηση της γυναίκας, τα απομεινάρια του φεμινισμού και το παγκόσμιο σύστημα θυματοποίησης της γυναίκας, οδήγησαν σε ένα κύμα παγκόσμιας αγανάκτησης που στη χώρα μας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τελευταία, αναδεικνύεται πρόβλημα στη συνοχή του Κράτους και το έλλειμμα Παιδείας, κουλτούρας, πολιτισμού αναδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα.'

Οι εκδόσεις iwrite, γράφουν: ' Οι εξουσίες (νομοθετική, δικαστική, θρησκευτική, πολιτική) δεν έχουν πυγμή για ν' αλλάξουν τις βασικές δομές, συνεπώς, μόνο ένα κίνημα ζωντανό μπορεί ν΄ ανατρέψει την τελματώδη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: