10 Ιουλ 2010

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

http://www.emprosnet.gr/topics/health/?EntityID=a4e9df36-4799-44d5-a496-519f62646867
Παιδιά και διαζύγιο

Γράφει: Μαρία Βερβέρη*
12/06/2010
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται έχει να κάνει με τα παιδιά και την αντίδρασή τους σε αυτό. Φυσικά, το διαζύγιο ως γεγονός, καθώς επίσης και η περίοδος που προηγείται και έπεται αυτού, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα αν οι περίοδοι αυτοί συνοδεύονται από εντάσεις και συγκρούσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ διακριτικοί κατά την περίοδο αυτή. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πληροφορίες που ίσως να βοηθήσουν τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το συναισθηματικό φορτίο που συνοδεύει την απόφαση ενός διαζυγίου.
1. Το πρώτο, το οποίο και εγώ προσωπικά θεωρώ σημαντικότερο, είναι οι γονείς να μη βάλουν ποτέ τα παιδιά στη μέση. Τις όποιες διαφορές σας με τον/την πρώην σας, λύστε τες οι δυο σας μόνοι σας και μακριά από τα παιδιά.
2. Αποφύγετε τις συγκρούσεις μπροστά στο παιδί. Οι εντάσεις και συγκρούσεις μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για εκείνο.
3. Επιτρέψτε στα παιδιά να μείνουν παιδιά. Δηλαδή αποφύγετε να τους αναθέσετε, έστω και ασυνείδητα, το ρόλο του γονιού ή το ρόλο του ψυχολόγου, σχετικά με τα συναισθήματά σας για το χωρισμό.
4. Καλό είναι επίσης να αποφευχθούν οι πολλές αλλαγές. Μετακόμιση, καινούργιο σχολείοκαι καινούργιος γάμος αμέσως μετά το διαζύγιο δε θα βοηθήσουν τη μετάβαση που θα κάνει το παιδί.
5. Μιλήστε στο παιδί με ξεκάθαρα λόγια, ανάλογα της ηλικίας τους, για το διαζύγιο.
6. Κάντε σαφές στο παιδί ότι δεν ευθύνεται εκείνο για το διαζύγιο. Πολλά παιδιά σκέφτονται ότι η οικογένειά τους χαλάει επειδή εκείνα ήταν κακά παιδιά.
7. Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσάς, βρείτε δημιουργικούς τρόπους να τους επιτρέψετε να εκφράζουν όσα κρύβονται μέσα τους.
8. Φροντίστε το παιδί να περνάει αρκετό χρόνο και με τους δυο γονείς.
9. Συνεχίστε τη ζωή σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Μην εγκαταλείψετε τον εαυτό σας. Τα παιδιά προσαρμόζονται στο χωρισμό καλύτερα και λιγότερο επώδυνα αν και εσείς οι ίδιοι προσαρμοστείτε καλά.
10. Βοηθείστε το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Εμπλέξτε το όσο γίνεται περισσότερο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινή σας ζωή.
* Η Μαρία Βερβέρη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος Α.Π.Θ., MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Netherlands.

Δεν υπάρχουν σχόλια: