5 Ιαν 2010

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΑΜΠΑΔΩΝ



SYGAPA - ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.

Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310524285 / 2106411977 / 6942989785
www.sos-sygapa.eu, e-mail: goneas2005@yahoo.gr / Spitalas@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ‘ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ’: ΜΠΑΜΠΑ Σ'ΑΓΑΠΩ
Η σημερινή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τις εργασιακές και κοινωνικές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ιδιαίτερη έμφαση στη χώρα μας, λόγω κακής λειτουργίας του κράτους και της κοινωνικής και πολιτικής αναλγησίας, οδήγησαν απλούς πολίτες να πάρουν πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών τους, της οικογένειας και της πατρίδος τους.
Το σύστημα αρχών της χώρας μας δεν είναι παιδοκεντρικό και όλοι είναι αδιάφοροι για την κατάληξη της νεολαίας των 600 ευρώ και των διαζευγμένων των 300 ευρώ.
Η ζοφερή πραγματικότητα απεικονίζεται στις συνέπειες του άστατου κράτους, της αναλγησίας και της ασυδοσίας. Η νεολαία δεν έχει οράματα και οι πολίτες δεν έχουν καμία προστασία.
Οι γονικές σεξιστικές διακρίσεις τόσο στην οικογένεια όσο και στα εργασιακά των δύο φύλων (ανδρών-γυναικών) όχι μόνο δεν γίνονται σεβαστά αλλά δεν είναι ούτε και αναγνωρισμένα τα δικαιώματά τους.
Στη χώρα μας, η έλλειψη ωριμότητας και πολιτισμού, για τα οποία αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία δεν φρόντισε ούτε να εκπαιδεύσει ανθρώπους αλλά και ούτε να τους προστατεύσει από κινδύνους έχουν αρνητικές συνέπειες στα παιδιά.
Η σημερινή αντίληψη που στηρίζεται σε παρωχημένα κοινωνικά στερεότυπα, όπου ο γονεικός ρόλος δεν αναγνωρίζεται σαν βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της συναισθηματικής ωρίμανσης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου, αλλά σαν δευτερεύον χαρακτηριστικό σαφώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαζευγμένων γονέων και τους κατατάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Οι ρόλοι των γονέων έχουν εξελιχθεί, τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα ασχολούνται εξ’ίσου στο σπίτι και στην οικογένεια.
Στο όνομα της ισότητας δημιουργήθηκαν ανισότητες με αρνητικό τελικό αποδέκτη το παιδί και τους νέους. Σήμερα, παραβιάζονται βασικά δικαιώματα του παιδιού και των γονέων και παρεμποδίζεται ο γονεικός τους ρόλος.
Όλοι υφίστανται συναισθηματικό βιασμό, οικονομικό μαρασμό, επαγγελματική αστάθεια. Η οικονομική κρίση κτυπά τόσο τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες. Τα συμφέροντα των λίγων έφεραν την καταστροφή των πολλών. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Η οικογένεια δεν είναι πλέον κοιτίδα της κοινωνίας. Η ψυχο-συναισθηματική ανάγκη των παιδιών απαιτεί την καθημερινή παρουσία των δύο γονέων και το δικαίωμα αυτό των παιδιών παραβιάζεται παρόλες τις διεθνείς συνθήκες κυρίως στο ένα εκατομμύριο των παιδιών των διαζευγμένων.
Η ανυπαρξία των κοινωνικών υπηρεσιών στη δικαστική διευθέτηση του θέματος οικογένεια-διαζύγιο, όπου τελείως αντιεπιστημονικά με τρόπο που ντροπιάζει το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα παιδιά, την σταθερότητα τους και εξέλιξη αφήνουν πραγματικά αδιάφορους τους σημερινούς αρμόδιους ‘αναρμόδιους φορείς’ κατά τρόπο σκανδαλώδη που οι παρενέργειές του πλήττουν την κοινωνία σε θεμελιώδη για την επιβίωση και εξέλιξή της τομείς. Δημιουργήθηκε μια κοινωνική παθολογία που δυστυχώς τα αποτελέσματά της φάνηκαν ήδη.
Σαν ενεργοί πολίτες στοχεύουμε σε μια κοινωνία με κέντρο της τον άνθρωπο έχοντας συνειδητοποιήσει τον ρόλο μας μέσα σ’αυτήν και ορμώμενοι από τα παραπάνω, από την ευαισθησία μας ως γονείς αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το κίνημα αυτό για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των παιδιών, των γονέων αλλά και κατ’επέκταση του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας.
Το εκρηκτικό ποσοστό των διαζυγίων, το τρομακτικό ποσοστό των παραβατικών ανηλίκων που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, τα ναρκωτικά, τα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα του ενός εκατομμυρίου παιδιών των διαζυγίων εξασφάλισε την πλήρη προβληματική οργάνωση της κοινωνίας μας. Η εισαγωγή νέων ηθών και αξιών δημιούργησε κοινωνικό-οικογενειακό πρόβλημα.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο γονείς που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των παιδιών τους και ο αποκλεισμός του ενός προκαλεί τεράστια ζητήματα κοινωνικής, ψυχοσωματικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανισότητας με καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα συνεχούς επαφής με τους δύο γονείς.
Δεν υπάρχουν εκ γενετής χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τους γονείς, όσον αφορά στην εκτέλεση του ρόλου τους. Τα δικαστήρια δεν μπορούν να λύσουν θέματα τέτοιου τύπου εκλείψει δομών, εκπαίδευσης και λειτουργιών και προβαίνοντας με συνοπτικές διαδικασίες σε αβασάνιστες αποφάσεις, οι οποίες είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και ουσιαστικά διαπράττουν ‘νόμιμες αδικίες’ με θύματα τα παιδιά και τους πατεράδες. Πιστεύουμε ότι το παιδί δεν ‘ανήκει’ σε κανένα. Η γονική μέριμνα και η επιμέλεια πρέπει να είναι θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη εξ’ίσου για τους δύο γονείς. Η επικοινωνία με τους δύο γονείς δεν πρέπει να στερείται διά νόμου και η κατοικία μετά το διαζύγιο να είναι ελεύθερη ή εναλλασσόμενη όπου είναι εφικτό.
Η λειτουργία της δικαιοσύνης υστερεί από υλικο-τεχνική υποδομή αλλά και από εκπαιδευμένους δικαστές σε κοινωνικά και οικογενειακά θέματα.
Πρέπει να αρθούν οι φορολογικές αδικίες στους δύο γονείς και ισότιμα να υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Να αποφεύγεται η οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική καταστροφή των γονέων που έχει προεκτάσεις στα παιδιά, στις νέες γενεές και στο μέλλον της Ελλάδος.
Καλούμε όλες τις γυναίκες αλλά και επιστήμονες να στηρίξουν το θεσμό-κίνημα αυτό για να διασφαλιστεί η πολιτισμική ακεραιότητα και το κύρος της χώρας μας σε θέματα οικογένειας-παιδιών.
Σίγουρα, εξασφαλίζοντας δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση πιστεύουμε ότι θα αναγνωριστεί η αναγκαιότητα της ανάδειξης νέων ανθρώπων αποδεχόμενων τις αρχές του σεβασμού στη ζωή, στη συνεργατικότητα, στην ανεκτικότητα και στη δημοκρατική διευθέτηση των ανθρωπίνων διαφορών.
Οι πολίτες έχουν απαξιώσει πολιτική και πολιτικούς και δηλώνουν ότι μόνοι θα αλλάξουν το σύστημα μέσω ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Τα κινήματα των Καναδών, Αμερικανών, Αυστραλών και των δυτικοευρωπαίων έδωσαν λύσεις και απαντήσεις πριν από πολλές δεκαετίες.
Τα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη των Ισπανών, Βέλγων, Γάλλων, Άγγλων, Ολλανδών, Κυπρίων, Μαλτέζων, κτλ, μαζί μας οργανώνουν το ‘Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κόμμα’ που θα διεκδικήσει την ψήφο σας στις προσεχείς ευρωεκλογές. Η ψήφος αυτή διαμαρτυρίας στο ευρωψηφοδέλτιο δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα σε πολιτική εθνική παράταξη.
Για μια κοινωνία δίκαιη, δίχως δογματισμούς.
Για δικαίωμα στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία και τη Δικαιοσύνη.
Για νέα οικονομική ώθηση της χώρας μας και βοήθεια των φτωχών πολιτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να δώσουμε ελπίδα στους νέους και τους διαζευγμένους άνδρες-γυναίκες.
Για να μεταρρυθμιστεί το απαράδεκτο οικογενειακό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: