7 Δεκ 2007

ΣΗΜΕΡΙΝΗ – ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΝΑΔΑ

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά, όμως για πολλά από αυτά η χειρότερη περίοδος είναι αυτή πριν από το χωρισμό των γονιών τους, υποστηρίζει μια νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων. Οι επιστήμονες, αφού παρακολούθησαν περισσότερα από 2.800 παιδιά, διαπίστωσαν ότι εκείνα οι γονείς των οποίων τελικώς χώρισαν παρουσίαζαν έντονη κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του διαζυγίου. Μολονότι η κατάθλιψη και το άγχος παρέμειναν και μετά το χωρισμό, τα προβλήματα συμπεριφοράς σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Σύμφωνα με την έρευνα, μολονότι οι συνέπειες ενός διαζυγίου μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολες για τα παιδιά, οι οικογενειακές συνθήκες πριν από το χωρισμό μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο βλαπτικές.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας που έγινε στον Καναδά με οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά. Από το 1994 και κάθε δύο χρόνια οι γονείς και τα μεγαλύτερα παιδιά έδιναν συνεντεύξεις σχετικά με την οικογενειακή ζωή τους και τη συναισθηματική και ψυχική κατάστασή τους. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 2.800 παιδιά ηλικίας 4-7 ετών, που το 1994 ζούσαν και με τους δύο γονείς τους. Κατόπιν συνέκρινε τη συναισθηματική κατάστασή τους με εκείνων των παιδιών που μέχρι το 1998 οι γονείς τους είχαν χωρίσει. Διαπίστωσε ότι το 1994 τα παιδιά, οι γονείς των οποίων αργότερα οδηγήθηκαν στο χωρισμό, παρουσίαζαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς (όπως για παράδειγμα, χτυπούσαν συνομηλίκους τους ή έλεγαν ψέματα), άγχος και κατάθλιψη. Αλλά και οι ίδιοι οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών ανέφεραν πως δεν ήταν ικανοποιημένοι από το γάμο τους και θεωρούσαν πως η οικογένειά τους δεν λειτουργούσε σωστά.
Μετά το διαζύγιο, το άγχος και η κατάθλιψη των παιδιών χειροτέρεψαν, αλλά τα προβλήματα συμπεριφοράς μειώθηκαν.

..........................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: