5 Νοε 2007

ΤΑ ΝΕΑ , 18/04/2006 «Δεν βλέπω τα παιδιά λόγω αργίας»

«Δεν βλέπω τα παιδιά λόγω αργίας»


Αποφάσεις για γέλια και για κλάματα στην επιμέλεια μετά το διαζύγιο

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΙΤΑΝΙΔΗ

ΤΑ ΝΕΑ , 18/04/2006 , Σελ.: N16


«Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τα παιδιά μου. Οφείλω να τα βλέπω μαζί με κοινωνικό λειτουργό, αλλά το Σάββατο που έχει ορίσει το δικαστήριο ως ημέρα επικοινωνίας δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Επιμελητών! Και, βέβαια, δεν μπορώ εγώ να τους υποχρεώσω να εργαστούν εκτός ωραρίου... Οι δικαστές βγάζουν αποφάσεις χωρίς να γνωρίζουν αν μπορούν να εφαρμοσθούν ή όχι. H ζωή η δική μου όμως έχει καταστραφεί».

Ο 43χρονος εκπαιδευτικός M. K., πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, χώρισε με τη σύζυγό του πριν από 13 χρόνια. Μιλά για το διαζύγιό του με ψυχραιμία καθώς, όπως τονίζει, έπειτα από αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες τα «έχει δει και τα έχει ακούσει όλα». Παραπέμπει στην απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Επιμελητών, στην οποία και απευθύνθηκε με σκοπό να εξασφαλίσει την συνοδεία κοινωνικού λειτουργού: «Από την υπάρχουσα νομοθεσία δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση των επιμελητών ανηλίκων... Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, θα πρέπει ο επιμελητής ανηλίκων επί 3ωρο κάθε φορά τις πρωινές του Σαββάτου (πάντα εκτός ωραρίου εργασίας) να ακολουθεί εσάς και τα παιδιά σας στις όποιες δραστηριότητές σας (εκδρομή, κινηματογράφο, εστιατόριο, λούνα-παρκ, επίσκεψη σε φιλικά πρόσωπα κ.λπ.). Λυπούμαστε, αλλά δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε».
Ζούγκλα στις αίθουσες

Δεν πρόκειται για τη μοναδική ιστορία οικογενειακής - δικαστικής τρέλας. Δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα οικογενειακού δικαίου επισημαίνουν ότι καθημερινά συναντούν τέτοιες καταστάσεις: «Ζούγκλα θυμίζουν οι αίθουσες των δικαστηρίων. Σε αυτό συντείνει και ο νόμος που είναι στρεβλός καθώς δεν δίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στους πρώην συζύγους, που τώρα πια είναι αντίδικοι», λέει ο Νίκος Σπιτάλας πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ).

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του ιδιωτικού υπαλλήλου Γ.K., ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος στα δικαστήρια με την πρώην σύζυγό του, που διεκδικούσε διατροφή για τα 4 ανήλικα παιδιά τους. Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του ανέρχονται στα 630 ευρώ, ωστόσο, το δικαστήριο όρισε διατροφή ύψους 720 ευρώ!


Προτείνουν... δουλειά

Στο σκεπτικό της απόφασης μάλιστα υποδεικνύεται στον πατέρα και ο τρόπος συμπλήρωσης του μισθού του ως εξής: «Ο πατέρας των ανηλίκων είναι νέος και υγιής και μπορεί να εργασθεί ακόμη και σε μία άλλη εργασία, με βραδινή απασχόληση, όπως σε πιτσαρία, σε ταβέρνα ή κάπου αλλού και να κερδίζει επιπλέον το ποσό των 550 ευρώ μηνιαίως». Δικαστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν, πάντως, ασυνήθιστο το σκεπτικό της απόφασης, που μεταξύ άλλων παροτρύνει τον πατέρα να βρει και δεύτερη δουλειά, ορίζοντας μάλιστα εκ των προτέρων τη φύση της εργασίας και το ύψος των αποδοχών του.

«Για να κερδίσω άλλα 550 ευρώ, θα χρειαστεί να δουλέψω 8 ώρες επιπλέον. Αν σε αυτές συνυπολογίσουμε τις 2 ώρες που χρειάζομαι για τις μετακινήσεις μου, τότε θα πρέπει να βρίσκομαι εκτός σπιτιού 20 ώρες κάθε μέρα. Μου απομένουν δηλαδή, μόλις 4 ώρες για να φάω και να κοιμηθώ», λέει στα «NEA» ο 50χρονος ιδιωτικός υπάλληλος.

Δεν εξετάζουν τα παιδιά οι δικαστές
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 700 αιτήματα για την παρέμβαση κοινωνικών λειτουργών εκκρεμούν στην Εισαγγελία και τις Υπηρεσίες Προστασίας Ανηλίκων, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού των υπηρεσιών.

Ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών δεν επαρκεί, όπως κατ' επανάληψη έχουν επισημάνει αρμόδιοι φορείς, αλλά και εισαγγελείς, για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο δικαστής πριν αποφασίσει για την ανάθεση της επιμέλειας ενός ανήλικου παιδιού θα πρέπει - σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - να ερευνήσει το περιβάλλον και των δύο γονέων, ώστε να διαμορφώσει αρτιότερη κρίση. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, αυτό κατά τεκμήριο παρακάμπτεται, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

«Οι δικαστές σπάνια εξετάζουν τα παιδιά πριν αποφασίσουν σε ποιον από τους δύο γονείς θα αναθέσουν την επιμέλεια, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις, που ορίζουν την προστασία του ανηλίκου ως αυτοτελούς προσωπικότητας», είπε στα «NEA» ο δικηγόρος K. Δεμερτζής.


ΤΑ ΝΕΑ , 18/04/2006 , Σελ.: N16
Κωδικός άρθρου: A18516N161
ID: 515380

Δεν υπάρχουν σχόλια: